Zdravý kváskový chléb s vlákninou
Zdravý kváskový chléb s vlákninou

Zdravý kváskový chléb s vlákninou

Zdravý kváskový chléb s vlákninou

Tento SUPER chléb si určitě zamilujete. Je chutný, nadýchaný, má jemnou střídku a křupavou kůrku. A navíc tím, že je z kvásku, je snazší stravitelný, neobsahuje žádné stabilizátory a látky zatěžující organismus. Jako bonus obsahuje vlákninu, která podporuje správnou činnost trávicí soustavy, zlepšuje vyprazdňování a celkově upravuje chod našich střev.

Ingredience na 1 bochník chleba

Rozkvas:

  • 200 g žitné celozrnné mouky
  • 230 g vody
  • 1 PL kvásku

Dále potřebujeme:

  • 530 g pšeničné chlebové mouky
  • 250 g vody
  • 30 g Belly Fyto Detox
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky semínek

Na spařenou mouku:

  • 40 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g teplé zavaření vody (cca 60 stupňové)

Postup

  1. Připravíme si rozkvas (nejlépe večer) a necháme ho kvasit 9 - 12 hodin. Těsto si přikryjte v každém kroku kvašení, aby neobschlo.
  2. Na druhý den si připravíme spařenou mouku tak, že mouku zalijeme teplou převařenou vodou, rozmícháme a necháme vychladnout. Vznikne nám něco, co připomíná lepidlo.
  3. Přidáme s ostatními surovinami (kromě soli, kmínu a semínek) ke rozkvasu, smícháme a necháme odležet přibližně 30 min.
  4. Následně přidáme sůl, kmín a semínka a mícháme chlebovou hmotu, dokud se všechny složky pěkně nepromíchají a těsto se již odlepuje od nádoby.
  5. Následně přikryjeme těsto a necháme odležet 30 minut aby probíhal proces kvašení. Po této době těsto proložíme. Opakujeme ještě 2x po 30 minutách.
  6. Následně dáme těsto na jemně pomoučený vál, ještě párkrát proložíme a stočíme do ošatky, kterou vysypeme bramborovým škrobem. Necháme prokvasit poslední 2 hodiny.
  7. Chlebíček z ošatky pomalu překlopíme na pečící papír a dáme do rozehřáté trouby na 250 stupňů. Do trouby dáme i plech, do kterého nalijeme sklenici studené vody, aby nám vznikala pára. Oba plechy musí být vyhřáté. Pečeme 15 minut.
  8. Snížíme teplotu na 190 stupňů, plech s vodou vybereme a dopékáme chlebíček ještě 30 minut.
  9. Chléb necháme vychladnout na mřížce nebo roštu a přikryjeme ho mokrou utěrkou, aby byla kůrka lépe krájateľná a nedrobila se.