KOMPAVA SLAVÍ 19. NAROZENINY! Oslavte je spolu s námi

Zázračný Lactoferrin. Jde o prevenci před koronavirus?
Zázračný Lactoferrin. Jde o prevenci před koronavirus?

Zázračný Lactoferrin. Jde o prevenci před koronavirus?

Zázračný Lactoferrin. Jde o prevenci před koronavirus?

Lactoferrin je obranný protein nacházející se v lidském mléce. Patří mezi nejsilnější imunostimulační přirozené prostředky na podporu imunity. Když je v našem těle přítomna infekce nebo zánět, hladiny lactoferrinu se přirozeně zvyšují, aby mohl organismus lépe proti ním bojovat. Lactoferrin je zodpovědný za dostatečnou tvorbu imunitních buněk (bílých krvinek) a zároveň pozitivně ovlivňuje jejich aktivitu, čímž přispívá k posílení obranyschopnosti organismu.

Přírodní lactoferrin. Neuvěříte, kde všude ho můžeme najít.

Lactoferrin je přítomen v relativně vysoké koncentraci v lidském mléce (1 g / l). Bohaté na lactoferrin je zejména kolostrum, mateřské mléko, které se vytváří během prvních hodin po porodu (až 7 g / l). Lactoferrin najdeme také v jiných tělesných tekutinách jako jsou slzy, sperma, vaginální tekutina, sliny a průduškový sekret. Je tedy přirozenou a důležitou součástí našeho organismu.

Bábätko pije z fľašky mlieko

Jak nás dokáže lactoferrin ochránit před virem?

Viry jsou velmi malé částice, které pouhým okem nedokážeme vidět. Jsou ještě mnohem menší než bakterie, proto je někdy problematické pozorovat jejich pod běžným mikroskopem. Viry jsou zvláštní tím, že nedokáží samostatně žít a rozmnožovat se. Aby to dokázali, potřebují si najít živý organismus, například člověka. Pokud virus pronikne do organismu, hledá si v těle vhodné místo, kde by se zabydlel.

Takovým místem je buňka. Viry se nejprve usadí na jejím povrchu a všemi možnými způsoby se snaží do ní proniknout, aby se mohli rozmnožovat. Jak tomu můžeme zabránit? Co kdyby byly naše buňky obklopené štítem, který by je chránil před virem? Možné to je. Podobně jako virus, i lactoferrin se dokáže usadit na povrchu našich buněk, a tak zablokuje kontakt viru s buňkou a může zabránit vzniku onemocnění. Dalším zajímavým poznatkem je, že lactoferrin v přítomnosti zinku působí proti virům ještě efektivněji.

štít, okolo ktorého sú vírusy

Lactoferrin hospodaří se železem v našem těle

  1. Přírodní antibiotikum

Další velmi důležitou biologickou funkcí lactoferrinu je udržování stálé hladiny železa v organismu. Patogenní mikroorganismy jako některé bakterie a plísně využívají železo jako zdroj potravy. Lactoferrine díky své struktuře váže na sebe železo, čímž zpomaluje růst a rozmnožování patogenních mikroorganismů.

  1. Pomocník pro červené krvinky

Vstřebávání železa se odehrává převážně v tenkém střevě, kde se nachází železo přijímané z potravy. Železo se v trávicím traktu vstřebává velmi těžko a dlouho. Z rostlinné stravy ví naše tělo absorbovat jen 3% železa, ze živočišné 25%. Železo navázané na lactoferrin prochází buňky trávicího epitelu rychleji a dostává se ve větším množství do krve. Tam je mimořádně důležité pro tvorbu červených krvinek a rozvádění kyslíku do všech orgánů.

Velkým nepřítelem dobré imunity je oxidační stres

V první řadě je dobré si ujasnit pojem oxidační stres. Oxidační stres může na organismus působit dvojím - někdy pozitivní, jindy negativní. Oxidační stres je mimořádně důležitý pro řízení různých životně důležitých funkcí, zatímco jeho nadměrné množství může působit v těle škodlivě. Velké množství oxidačního stresu vzniká například tehdy, když jsou v organismu přítomny zvýšené hladiny tzv. volných kovů (např. železa) nebo když v těle probíhá zánět.

Oxidační stres je mimořádně důležitý pro řízení různých životně důležitých funkcí, zatímco jeho nadměrné množství může působit v těle škodlivě.

Volné kovy poškozují buňky (včetně buněk imunity) a mohou tak zhoršit jejich správné fungování. Proti oxidačnímu stresu v těle bojují látky zvané antioxidanty. Pro zvýšení obranyschopnosti organismu je nutné přijímat v potravě, resp. ve formě výživových doplňků dostatečné množství antioxidantů. Lactoferrin je látka zachycující přebytečné množství volných kovů v těle a zabraňuje tak poškození životně důležitých buněk, čímž působí antioxidačně. Dalším významným antioxidantem z výživového hlediska je selen, který chrání membrány buněk před porušením.