Salmonelóza - inkubační doba a příznaky
Salmonelóza - inkubační doba a příznaky

Salmonelóza - inkubační doba a příznaky

Salmonelóza - inkubační doba a příznaky

Infekce salmonelou (salmonelóza) je běžné akutní bakteriální průjmové onemocnění postihující střevní trakt. Lidé se jí infikují nejčastěji kontaminovanými potravinami.

Existuje přes 2200 druhů salmonely, přičemž u lidí vyvolávají zažívací infekce pouze čtyři z nich - nejčastěji se vyskytují Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium. Pramenem nákazy jsou zejména nedostatečně tepelně upravené vejce, nepasterizované majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, rizikové jsou i masné výrobky.

Inkubační doba salmonelózy

Projevy nákazy se dostaví 6 až 72 hodin po konzumaci kontaminovaných potravin / tekutin.

Salmonela - příznaky

Po inkubační době salmonela většinou způsobuje:

  • Nevolnost,
  • zvracení nebo nucení na zvracení,
  • vysoké horečky, které většinou klesají po 1-2 dnech,
  • zimnice,
  • křečovité bolesti břicha,
  • průjmy s velkou ztrátou vody přetrvávající i několik dní.

žena, ktorú bolí brucho

Prevence a léčba

Tepelná úprava nad 100 ° C po dobu minimálně 5 minut bakterii zničí. Lidský organismus má mnoho přirozených obranných látek proti infekci Salmonella. Například silná žaludeční kyselina zabíjí množství druhů bakterií včetně salmonely. Některé léky však kyselost žaludku snižují (antacida), což umožňuje bakterii přežít. Rizikovou skupinou jste i po užívání antibiotik, nebo pokud trpíte chronickým zánětem střev.

Při léčení je důležité doplňovat tekutiny ztracené průjmem / zvracením, při těžké dehydrataci je nezbytná infuze. Vedle léčbě a po ní je nápomocné podávat probiotika, které pomáhají obnovit poškozenou střevní mikroflóru. Probiodom obsahuje 8 stabilních kmenů užitečných probiotických kultur a prebiotickou složku (inulin, fruktooligosacharidy) - pro dobré trávení a podporu imunity.