Sacharidy a posilňování

Sacharidy a posilňování

Sacharidům se většinou nevěnuje tolik pozornosti jako bílkovinám a tukům. V literatuře je najdeme pod názvem cukry, zda uhlohydráty. Sú to zlúčeniny.ktoré podle počtu základních jednotek rozdělujeme na monosacharidy / složené z jedné molekuly cukru /, oligosacharidy / složené ze dvou až deseti molekul monosacharidů / a polysacharidy / tvoří jejich deset a více molekul monosacharidů /. Takové dělení podle struktury je v praxi mimořádně dôležité.Pri poznání toho, který sacharidový zdroj sestává z monosacharidů resp. za polysacharidů, můžeme citlivě reagovat na potřeby našeho těla. V běžné praxi často dochází k tomu, že tělu nabízíme v nesprávný čas nesprávný sacharidový zdroj.


Monosacharidy jsou označovány za látky s vysokým glykemickým indexem, či je údaj o tom, jak rychle se po konzumaci zvýší hladina cukru v krvi. Nejznámějším monosacharidem je glukóza, fruktóza galaktóza. Konzumaci těchto sacharidů tělo dostává okamžitý zdroj energie. Nadbytek těchto látek se přeměňuje na tuky.

Oligosacharidy mají řetězce tvořené více molekulami monosacharidů, proto nepředstavují okamžitý zdroj energie, zároveň však čas, který je potřebný na jejich metabolismus, je výrazně kratší než čas potřebný na metabolismus polysacharidů. Nejznámějším oligosacharidům je maltodextrin.

Nejdelší interval mezi příjmem zdroje a samotným využitím energie je při polysacharidech. Typickými polysacharidy jsou škrob a celulóza.

Trávení cukrů probíhá zejména v ústech  a v tenkém  střevě. Při zvýšené konzumaci jednoduchých cukrů je neustále drážděná slinivka a v ní se tvořící inzulín. Někdy může nastat extrémní situace a glykémie poklesne pod svou normální úroveň. Tomuto stavu mluvíme hypoglykémie. Pro tělo je výhodnější rovnováha, stála glykémie.

I krátce odpoledne a prakticky až 3 hodiny před tréninkem je dobré konzumovat přednostně polysacharidy. Cílem je udržení glykogenových zásob na maximální úrovni.

Kdy přijímat monosacharidy?

Jediný čas, kdy je konzumace monosacharidů vhodná, je čas okamžitě po tréningu. Tělo je během tréninku namáhané, glykogenové zásoby se vyčerpají a tyto je třeba doplnit.

Jak vybrat správné potraviny?

V současnosti již není problém vybrat si potravinu, která splňuje naše nároky. Jedinou omluvou nesprávné výživy je vlastní neinformovanost a nedisciplinovanost. K potravinám s vysokým obsahem kvalitních sacharidů patří všeobecně známé zdroje - rýže, brambory, těstoviny, různé druhy vloček, celozrnné výrobky. Ovoce a zelenina obsahují vedle jednoduchých cukrech a polysacharidech i vlákninu, která ovlivňuje zažívání a vylučování potravy.

Při výběru vhodného zdroje potravin sledujeme tzv. glykemický index potravin. Potraviny s vysokým glykemickým indexem zvyšují glykémii rychle, naopak potraviny s nižším glykemickým indexem postupně, jinými slovy vysoký glykemický index je zárukou rychle dostupné energie, nižší glykemický index " doplňuje energii " postupně, v delším časovém rozpětí.

Na ukázku několik vybraných potravin a jejich glykemický index:

  • bílý chléb 100 těstoviny 65
  • hnědá rýže 96 corn - flakes 119
  • celozrnný chléb 99 sója 40
  • bílá rýže fazole 60
  • jablko 53 grep 36
  • řepný cukr 86 glukóza 138
  • med 92 bílý jogurt 48

Štítky

B2B zóna

Možnost velkoobchodní spolupráce

Doprava nad 2500 Kč zdarma

Při nákupu nad 2500 Kč máte dopravu zdarma

Referencie

Naši zákazníci sú spokojní s produktami značky Kompava

Věrnostní systém

 Poskytujeme věrnostní body při nákupu

Benefity

Odměňujeme stále zákazníky

KOMPAVA spol. s r. o., Pod Kopcem 107 , Strání 68765, +420 602 426 550, gonex@kompava.sk
Používáním těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zajistit lepší služby. Více info