Micelární kasein vs. Kaseinát vápenatý

Micelární kasein vs. Kaseinát vápenatý

Mléko, resp. mléčný protein obsahuje 80% kaseinu. Zbytek tvoří syrovátka, laktóza, vitamíny a minerální látky. Kasein je hlavním zdrojem aminokyselin, vápníku a fosforu, které jsou důležité pro zdravý růst a vývoj organismu. Tento druh bílkoviny hraje nejdůležitější roli v období, kdy tělo nepotřebuje rychlé doplnění bílkovin. Tedy ne po tréninku, ale v průběhu dne a před spaním. 

    

 

Kasein je na rozdíl od syrovátky trávený a vstřebáván podstatně pomaleji. Pro tuto vlastnost je považován za efektivní zdroj aminokyselin, protože zajišťuje tělu dlouhodobě pozitivní dusíkovou bilanci. Tímto mechanismem se vysvětluje jeho schopnost budovat svalovou hmotu a současně stimulovat odbourávání podkožního tuku.

 

V doplňkové výživě se na trhu vyskytují prakticky dva druhy kaseinové preparátů


Kaseinát vápenatý


Je to zastaralá forma kaseinu, která se vyrábí přidáním kyseliny (chlorovodíkové, mléčné, sírové) do odstředěného mléka. Získaná surovina se dále neutralizuje hydroxidem vápenatým. Pak se takto vysrážený kaseinový protein oddělí od syrovátky a vysuší (horkým vzduchem). Vysušený protein se zahřívá, lisuje a mele na potřebnou jemnost. Získaný protein je však nerozpustný. Proto se ve vodě mísí s hydroxidem vápenatým, suší se a vzniká kaseinát vápenatý s obsahem až 91% proteinů a současně s nízkým obsahem tuků (0,5-1%) a bez obsahu laktózy. Pro organismus je taková forma kaseinu téměř nestravitelná a podstatná část z přijatých bílkovin odchází z těla nestrávená a nevyužitá. Aminokyselinový profil je stejný jako u micelárního kaseinu, ale obsah bioaktivních látek je minimální. Kaseinát vápenatý je velmi často součástí levných "nočních proteinů".
 

Micelární kasein


Vyrábí se mikrofiltrací odstředěného kravského mléka. Jedná se o velmi šetrný proces bez použití chemických látek a probíhá při nízkých teplotách. Mikrofiltrací se odstraňuje laktóza a tuk. Výsledkem je přírodní produkt s obsahem do 85% proteinů a nízkým obsahem tuku a sacharidů. Výhodou micelárního proteinu je jeho perfektní stravitelnost a využitelnost. Micelární kasein je hustý a není ho třeba zahušťovat guaranové gumou, resp. jinými zahušťovadly, které se přidávají do kaseinátu vápenatého.
Konzumace micelárního kaseinu má i mnoho zdravotních benefitů. Při kontaktu s trávicími enzymy se spouští tvorba specifických látek (bioaktivní peptidy) s imunomodulačními a antibakteriálními vlastnostmi. Tyto peptidy obsahují vysoké hladiny vápníku a fosforu a jsou snadno vstřebávány do krevního oběhu. Také se vytváří cholecystokinin, látka která signalizuje pocit sytosti, zlepšuje vstřebávání vápníku a zinku.


MVDr. Borislav Kostič


Trenér 2. třídy fitness, kulturistiky a silového trojboje



Chci koupit teď!




Štítky

B2B zóna

Možnost velkoobchodní spolupráce

Doprava nad 2500 Kč zdarma

Při nákupu nad 2500 Kč máte dopravu zdarma

Referencie

Naši zákazníci sú spokojní s produktami značky Kompava

Věrnostní systém

 Poskytujeme věrnostní body při nákupu

Benefity

Odměňujeme stále zákazníky

KOMPAVA spol. s r. o., Pod Kopcem 107 , Strání 68765, +420 602 426 550, gonex@kompava.sk
Používáním těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zajistit lepší služby. Více info