Letní období si žádá hydrataci

Letní období si žádá hydrataci

Slunečné a teplé dny nabírají na obrátkách a s nimi jsou spojeny i vyšší nároky na organismus. Právě léto patří mezi nejkritičtější období z hlediska příjmu tekutin. Jejich dostatečný a pravidelný příjem zabrání přehřátou organismu a v čase veder působí jako "chladicí kapalina". Pro člověka je pravidelný přísun tekutin mnohem důležitější než příjem potravy, protože lidské tělo si dokáže vytvořit mnohem větší zásoby energie než vody. 

Víte, že největší část našeho těla tvoří voda? U dospělého člověka tvoří voda v průměru 55-75% hmotnosti, což jsou přibližně dvě třetiny hmotnosti těla. Voda je součástí každé buňky v našem těle a její funkce pro lidský organismus jsou nenahraditelné. Od pomocných funkcí při trávení a absorpci potravy, při regulaci tělesné teploty, krevní cirkulace, přes transport výživných látek a kyslíku k buňkám, odstraňování toxinů a jiných odpadních látek, až po ochranu a spojování tkání a orgánů v lidském organismu, na tom všem se podepisuje právě voda. Každý proces v našem těle probíhá ve vodním prostředí. 

Věděli jste, že? 

Obézní lidé mají v organismu méně vody, než hubení lidé se stejným nebo vyšším podílem svalové hmoty. Důvodem je to, že svalová tkáň obsahuje průměrně 75% vody, zatímco tuková tkáň pouze 20% vody. 

Hydratuj, hydratuj, hydratuj 

Léto se spojuje s různými aktivitami, ať už jsou to sportovní nebo běžné práce v zahradě či domu. V takovém případě by každý z nás neměl podceňovat a zapomínat na pravidelné doplňování tekutin a tělo dostatečně hydratovat. V důsledku životních pochodů v těle nastává pravidelná fyziologická ztráta vody (moč, odpařování z kůže, dýchání, stolice, ...) a právě pravidelným doplňováním tekutin zabráníme tomu aby se narušila celková rovnováha organismu. Pro správné fungování organismu je třeba aby voda, pH a minerály byly udržovány v konstantní rovnováze. Teplo se z těla odvádí potom. Odpařováním potu se ochlazuje pokožka, dochází k ochlazení krve a následně se ochladí organismus. Pokud by k pocení nedocházelo, uvařili bychom se k smrti. Tělesná teplota překračující 41 stupňů celsia - poškozuje buňky. Při teplotě 42 stupňů celsia dochází ke srážení buněčných bílkovin (podobně jako vaječný bílek při vaření) a buňky odumírají. Pot, který patří k hlavnímu produktu ztráty vody z organismu není tvořen pouze vodou ale i elektricky nabitými částicemi - elektrolyty, které jsou nazývány jako minerály. Ty udržují rovnováhu tekutin uvnitř buněk a kolem nich. Množství těchto elektrolytů, které se z těla pak vyloučí závisí na objemu potu, genetiky, stravy a stupně aklimatizace na teplo. Při vyšších ztrátách důležitých minerálů mohou pociťovat starší lidé jako ,, závratě ,,. Pociťování žízně klesá se stoupajícím věkem. Výsledkem je stoupající dehydratace hlavně u starších lidí a tím ohrožení jejich zdraví. 

Vyšší nároky proto kladou nejen na příjem vody, ale také na příjem důležitých minerálů jako jsou sodík, draslík, vápník, hořčík a samozřejmě dalších látek, které jsou i součástí sportovních nápojů. 

Dopřej vitalitu i svým obličkám

Během 24 hodin naše ledviny přefiltrují přibližně 150 litrů krve a vyprodukují asi 1,5 litru moči. Ledviny filtrují naši krev, odstraňují přebytek vody a odpadní produkty, které jsou vylučovány jako moč. Jedna čtvrtina naší krve prochází ledviny každou minutu. Prochází a filtruje se ve strukturách nazývanými jako nefronů, přičemž každá ledvina obsahuje více než jeden milion nefronů a každý z nich se podílí na udržování konstantní rovnováhy v našem těle. V ledvinách je variabilní množství produktů a jejich poměrů, které jsou reabsorbovány do krve nebo vyloučeny jako moč. Například když pijeme hodně vody, naše ledviny produkují velké množství moči, aby zabránili ,, převodnění ,, organismu. Na druhé straně pokud pijeme příliš málo vody, naše ledviny produkují pouze malé množství velmi koncentrovaného moči, aby udržely co největší množství vody v organismu. Čili množství a složení moči ovlivňuje právě naše řízení a tedy i aktuální pitný režim.

A kolik tekutin vlastně denně potřebujeme? 

Údaje o denní potřebě se často liší. Potřebné množství tekutin ovlivňuje mnoho faktorů - hmotnost, věk, aktivita, od toho jak moc se potíte či namáháte a samozřejmě i na teplotě vzduchu. Dospělí lidé, kteří se nevěnují fyzické aktivitě potřebují minimálně 2,5 litru denně, což odpovídá příjmu 35ml na kilogram tělesné hmotnosti. Samozřejmě, při fyzické aktivitě potřeba vody stoupá. Čím více cvičíme, tím více vody potřebujeme. Množství tekutin a složení pitného režimu je třeba přizpůsobovat individuálním potřebám, nárokům a aspektům organismu, které jsou charakteristické a jedinečné pro každého z nás, včetně věku a zdravotního stavu. Nejvhodnější je postupná, na více dávek rozdělena hydratace organismu, nikoliv jednorázové pití velkého množství tekutin. 

Dehydratace je pro organismus stres. Tělesná teplota se zvyšuje, srdce bije rychleji, ubývají zásoby glykogenu a mozek se těžší soustředí. Sportovci snášejí dehydrataci různé, ale pro každého platí, že čím je méně tekutin v těle, tím horší je výkon a soustředění. 

Mezi varovné signály dehydratace patří: svalové křeče, únava, dezorientace, bolesti hlavy, nižší výkon, neschopnost se soustředit, podrážděnost a některé zažívací problémy. Při nedostatku vody se zvyšuje krevní tlak a tím se zvyšuje i zátěž srdce.

Tělu však nestačí dodávat jen tekutiny, ale i ztracené minerály. Důležité je si proto zvolit vhodný nápoj, ve správném množství, složení a ve správný čas. 

Náš tip:

Vyzkoušejte hypotonický nápoj HypoFit a dopřejte tak tělu nápoj plný vitamínů, minerálů a antioxidantů. Vždyť právě to Vaše tělo během letních dní potřebuje, ne ?. Kromě toho, že obsahuje důležité minerály (draslík, sodík, hořčík) - které hlavně v létě pak ztrácíme, obsahuje i extrakt ze zeleného čaje a vitamíny C, E, beta-karoten a selen, které plní důležitou antioxidační roli v našem těle a zabraňují působení škodlivých volných radikálů, které se v našem organismu neustále vytvářejí. Ideální nápoj na léto, co řeknete! 

Věděli jste, že? 

Buňky 

Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak je možné, že se všechny živiny z potravin a nápojů, které sníte a vypijete, dostanou tam, kam se mají dostat? Základem přenosu sacharidů, vitamínů a minerálů, jako i mnoha dalších důležitých živin do jednotlivých buněk je voda v našem organismu. Díky tomu buňky produkují energii potřebnou k tomu, aby naše tělo mohlo fungovat.

Ing. Zuzana Chovancová 

21.05.2018

Štítky

GONEX, s. r. o., Pod Kopcem 107, Strání 68765, +420 903 473 211, gonex@kompava.sk
Používáním těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zajistit lepší služby. Více info