Jednodenní detox jídelníček
Jednodenní detox jídelníček

Jednodenní detox jídelníček

Jednodenní detox jídelníček

Počas jednodňového detoxu tela sa zamerajte na ľahké jedlá, pokiaľ si nestíhate jedlá pripraviť, radšej ich vyraďte a nahraďte tekutými kombináciami vody, nesladených čajov alebo zeleninovými šťavami.

Naše trávení a tělo si občas zaslouží detox. Pokud se bojíte vícedenní detoxu, nevzdávejte to. Vyzkoušejte jednodenní detox těla, po kterém se budete okamžitě cítit lehčí a zdravější. Důležité je pít dostatečné množství tekutin, které jsou při detoxikaci organismu velmi důležité.

Stačí jeden den?

Jednodenní detox je výborný pro ty, kteří chtějí alespoň trochu odlehčit trávení a chtějí udělat něco pro své zdraví. Nejlepší by bylo, pokud byste takový detox opakovali pravidelně. Začněte jednou za dva týdny a pokud už vám to nebude dělat problém, detoxikujte si tělo alespoň jednou týdně. 

Citronová voda

Důležité pravidlo, které nikdy nepodceňujte, je vypít každé ráno nalačno alespoň 2 deci vody s citronem. Citronová šťáva má výborné alkalické účinky, pomáhá z těla odstraňovat nahromaděné toxické látky, pročišťuje játra, ledviny a celkově zlepšuje trávení. Ve zkratce řečeno - citronová šťáva pomáhá harmonizovat a vzmáhat naše tělo, proto je pro jednodenní detox jako stvořená.

Snídaně

Mátové smoothie

Smoothie je ten nejlepší start do dne. Nezatěžuje trávicí trakt, živiny se využijí v maximálním množství. Je výborné i když ráno nestíháte.

Potřebujeme:

  • 1 šálek špenátu
  • 1 hrst mátových lístků
  • 1 banán
  • 1 lžičku chia semínek
  • 1 dl kokosového mléka
  • 1,5 dl vody

Pokud si myslíte, že vás toto smoothie nezasytí, přidejte si do něj 1 dávku Vegan proteinu. Propracovaná kombinace živin v proteinu vám dodá mnohem více nutričně důležitých látek jako chleba s oblohou.

Zelené zdravé smoothie s chia semienkami

Desátá

Zabudnite na desiatu. Detox je o očiste nie len tela ale aj o odľahčení trávenia. Čím viac jete, tým viac telo spotrebuje energie na trávenie a nie na detoxikáciu.

Oběd

Na maso s rýží či těstoviny během detoxu nemyslete. Principem je do sebe dostat co nejvíce tekutin, kterými se tělo dále čistí. Vždyť všechny toxiny usazené v těle se musí v něčem rozpustit. Proto se zaměřte na jednodušší zeleninové polévky.

"Principem je do sebe dostat co nejvíce tekutin, kterými se tělo dále čistí."

Výborná cviklová polévka

Potřebujeme:

  • 4 ks menší červené řepy
  • 1 cibuli
  • himalájskou sůl
  • koření
  • tvrdý sýr
  • bazalkové listy

Postup:

Červenou řepu očistíme a nakrájíme na kostičky, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a povaříme. Měkkou červenou řepu rozmixujeme, osolíme a opepříme podle chuti. Na hotovou polévku nastrouháme sýr a ozdobíme bazalkovým listem. Pro lepší vstřebávání vitamínů nezapomeňte na pár kapek kvalitního olivového nebo dýňového oleje.

Svačina

Ořechy jsou během detoxu povoleny. Právě proto jimi nešetřete. Hrst dobrých ořechů na svačina vám zajistí, že do večeře vydržíte bez problémů. Pozor ale dejte na slané kombinace ořechů. Výborné jsou mandle, para, kešu, pekanové i vlašské ořechy. Arašídy vynechejte, rostou v zemi a ne na stromech, mohou proto obsahovat několik druhů plísní.

Žena, ktorý pije smoothie a usmieva sa.

Večeře

Na večeři si dopřejte více než jen polévku. Vhodná je kombinace kuřecího, krůtího či jehněčího masa, ryby s čerstvou, případně dušenou nebo grilovanou zeleninou. Vyhněte se přílohám typu rýže, brambory, těstoviny. Tyto kombinace se hůře tráví a vznikají z nich nánosy na střevech. A my se jich přece chceme zbavit!

Plněná cuketa

Potřebujeme:

  • 1 cuketu (výborný je i lilek)
  • 250g krůtího masa nakrájeného na malé kousky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibuli nakrájenou na drobno
  • 2 rajčata nakrájená na drobno 
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • tvrdý sýr na posypání

Postup:

Cuketu rozkrojíme podél a vydlabeme vnitřek. Maso si osmahneme na olivovém oleji a cibulce jen chvíli, aby nepustilo šťávu. Všechny ingredience následně smícháme a naplníme obě poloviny cukety. Trošku polijeme olivovým olejem. Cuketu na plechu trochu podlijeme vodou a dáme zapéct na 40 minut na 170 stupňů. Přibližně 5 minut před dopečením vyjmeme z trouby, posypeme sýrem a vložíme zpět na 5 minut zapéct.

TIP

Pokud Vám čistá voda už leze krkem, můžete ji kombinovat s: