Důležitost enzymů v lidském organismu

Důležitost enzymů v lidském organismu

Enzymy často nazývané "jiskry života" jsou životně důležité látky biologického původu. V našem těle máme 5000 enzymů vstupující do 25000 různých reakcí. Dá se říci, že enzymy řídí každou činnost v našem těle. 

Co jsou vlastně enzymy? Jsou to proteinové katalyzátory, které se tvoří v buňkách živých tvorů. Vyskytují se všude kde je život, v rostlinách a živočiších. Účastní se činností důležitých k udržení života, jako je syntéza, rozklad, přeprava, vylučování, detoxikace a tvorba zásob energie. 

V buňkách našeho těla vzniká více než 5000 druhů životně důležitých enzymů. Enzymy produkujeme také pomocí enzymů v potravinách, které denně konzumujeme. Důvodem existence tolika typů enzymů je jejich jednoúčelovosť, skutečnost, že každý má speciální vlastnosti a jedinečnou funkci. Například trávicí enzym amyláza nacházející se ve slinách reaguje pouze na sacharidy.

Enzymy nejlépe získáme ze zeleniny, ovoce, masa, ryb čím jsou čerstvější tím více enzymů mají. My lidé se však odlišujeme od jiných živých tvorů tím, že konzumujeme převážně tepelně upravovanou potravu. Vaříme, opékáme, grilujeme a smažíme. Vzhledem k citlivosti enzymů na teplo je tím více zničíte, čím více něco déle vaříme.

Z hlediska výživy rozdělujeme enzymy na trávicí a metabolické

Trávicí enzymy jsou vylučovány v trávicí soustavě a jejich úkolem je štěpení jednotlivých složek potravy. 

Metabolické enzymy se účastní chemických reakcích v buňkách, ovlivňují všechny tělesné orgány.

GONEX, s. r. o., Pod Kopcem 107, Strání 68765, +420 903 473 211, gonex@kompava.sk
Používáním těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zajistit lepší služby. Více info