ŽIVOČIŠNÉ NEBO ROSTLINNÉ BÍLKOVINY?

ŽIVOČIŠNÉ NEBO ROSTLINNÉ BÍLKOVINY?

Bílkoviny patří k neodmyslitelné složce potravy a je nutné dodržovat pravidelný příjem a množství. Skládají se z jednotlivých aminokyselin, které jsou zastoupeny v různém množství. Pokud si náš organismus dokáže vytvořit aminokyseliny, jedná se o neesenciální. Pokud si je vyrobit nedokáže pak hovoříme o esenciálních. Tyto esenciální aminokyseliny jsou pro tělo nezbytné a musíme je přijímat v potravě kvůli udržení normálních funkcí organismu.

Mezi esenciální aminokyseliny řadíme leucin, isoleucin, valin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin a tryptofan. První tři jmenované jsou esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem a jsou často využívány sportovci pro ochranu svalové hmoty. Známe je také pod zkratkou BCAA.

Zkusíme vám více přiblížit pozitiva a negativa živočišného a rostlinného proteinu.

Pozitiva živočišných bílkovin

Všichni víme, že hlavním zdrojem živočišných bílkovin je maso, vejce a mléčné výrobky, které obsahují komplexní spektrum esenciálních aminokyselin. Obrovským pozitivem je lepší biologická využitelnost.

Negativa živočišných bílkovin

Samozřejmě, že živočišný protein má i svá negativa. Přijímáme společně s touto stravou i vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Tráví se delší dobu což vede k nadměrnému zatížení slinivky. Chybí také podíl vlákniny ve stravě, který je důležitý pro správné trávení.

Pozitiva rostlinných bílkovin

Známe především rostlinné zdroje jako luštěniny, obiloviny, ořechy a semena. Oproti živočišným bílkovinám nepřijímáme žádný cholesterol. Jsou kvalitním zdrojem esenciálních mastných kyselin, minerálů, vitamínů, vlákniny a enzymů. Amarant a quinoa jsou obiloviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Jejich konzumací předcházíme různým civilizačním onemocněním.

Negativa rostlinných bílkovin a jejich eliminace

Platí, že si musíme více hlídat to, co jíme. Strava by měla být pestrá a vyvážená, abychom zabránili nedostatku limitujících esenciálních aminokyselin. Také celkový příjem bílkovin musí být vyšší, než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny. I při příjmu rostlinných potravin dochází k výskytu potravinových alergií např. nesnášenlivost lepku, alergie na ořechy ....

Štítky

B2B zóna

Možnost velkoobchodní spolupráce

Doprava nad 2500 Kč zdarma

Při nákupu nad 2500 Kč máte dopravu zdarma

Referencie

Naši zákazníci sú spokojní s produktami značky Kompava

Věrnostní systém

 Poskytujeme věrnostní body při nákupu

Benefity

Odměňujeme stále zákazníky

KOMPAVA spol. s r. o., Pod Kopcem 107 , Strání 68765, +420 602 426 550, gonex@kompava.sk
Používáním těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zajistit lepší služby. Více info