Alergeny v potravinách a jejich rozdělení

Arašídy a výrobky z nich |
Hořčice a výrobky z ní |
Korýši a výrobky z nich |
Měkkýši a výrobky z nich |
Mléko a mléčne výrobky (vrátane laktózy) |
Obiloviny obsahujíce gluten (pšenice, žito, oves, ječmeň) |
Ořechy, mandle, lískové oříšky, pistácie, vlašské ořechy |
Oxid sířičitý (používan ako antioxidant a konzervační látka, např.v sušenom přípravku, víně a výrobcích z brambor) v koncentraci více než 10 mg/kg a 10 mg/1 vyjádřeno ako SO2 |
Ryby a rybí výrobky |
Sezamová semínka |
Sója |
Vejce a výrobky z nich |
Vlčí bob (druh lušteniny z čeledi bôbovytých) |
Zeler a výrobky z něj |
Rozdělení alergenů:
- Inhalační:
- Jde o nejznámější alergeny ze vzduchu, které vdechujeme. Patří sem pyly trav, bylin a stromů,
roztoče, zvířecí alergeny nebo plísně.
- Jsou nežádoucí reakce na potraviny. V zastoupení jednotlivých alergenů hrají významnou roli stravovací
návyky: u nás jsou významnými alergeny zejména vajíčka, mléko, pšeničná mouka, kořenová zelenina,
rajčata, ořechy, sója, ryby a různé ovoce.
- Bodnutí hmyzem.
- Alergická reakce může být způsobena kousnutím nebo bodnutím hmyzem. U nás jde nejčastěji o píchnutí
včelou a osou, příležitostně sršněm nebo čmelákem.
- Léky.
- Mohou vyvolávat alergické reakce několika různými mechanizmy, pouze za menší část je zodpovědná
alergie. Alergizují například penicilin a další antibiotika, barbituráty, lokální anestetika.