Ulcerózna kolitída  - zánět tlustého střeva 26. 02. 2015

Ulcerózní kolitida je záchvatovité celoživotní onemocnění s obdobími potíží a obdobími klidu, kdy je pacient bez příznaků. Nejčastějším příznakem ulcerózní kolitidy jsou krvavé průjmy. Tyto mohou mít různou intenzitu. Při lehkém vzplanutí je přítomna kašovitá stolice dva až tři krát denně, většinou ráno, doprovázená příměsí malého množství krve ve stolici.

Podstatou těchto obtíží je vředovitý zánět sliznice tlustého střeva, tento vždy postihuje konec tlustého střeva a variabilně se zánět rozšiřuje od konce tlustého střeva výše až po začátek tlustého střeva.

Příznaky: opakované záchvaty doprovázené bolestmi břicha, křečemi, průjmem s příměsí krve a hlenu, teploty, hubnutím a únavou .
Nejčastěji nemoc začíná kolem 30. roce života a o něco více postihuje ženy než muže.

Jak se nejčastěji projevují?

  • křeče a silné bolesti
  • krvácející průjmy
  • ztráta na váze
  • únava
  • horečky
  • nevolnosti
  • další komplikace střevní soustavy, včetně možné rakoviny tlustého střeva

Kromě výše uvedených obtíží, záněty střev se mohou projevovat i v jiných částech těla, například problémy s:

  • očima, játry, žlučníkem, svaly a klouby, ledvinami, pokožkou,
  • Ve vzácných případech může docházet až k narušování střevních stěn a přechodu jejich obsahu nově vytvořených kanály do konečníku, ženských orgánů břišní dutiny nebo až na kůži.

Tyto zánětlivé onemocnění střev může být extrémně bolavé, vysilující a dokonce až život ohrožující.  

V mnoha případech, kdy tradiční léčba selže, končí pacienti s vyoperovanýma částmi jejich zažívacího traktu. To samo o sobě může vést k dalším devastujícím účinkům na jejich zdraví a kvalitu života.

 

Tři nejčastější příčiny ulcerózní kolitidy :

  • Konvenční medicína tak, jako u mnoha jiných zdravotních problémů, také v tomto případě selhává v identifikaci příčin onemocnění.
  • Při jejich zkoumání se jako nejpravděpodobnější viníci ukázaly následující: 

1/ Paratuberkulózna bakterie (v mléce)

Bakterie, která způsobuje podobné onemocnění u skotu, je pravděpodobně příčinou Crohnovy choroby i u lidí. Projevuje se typickým chronickým zánětem střev doprovázeným bolestmi, krvácením a průjmy.

Táto bakterie brání bílým krvinkám v odstraňování bakterie E. Coli a u většiny pacientů s Crohnovou nemocí se potvrdilo její zvýšené množství výskytu v jejich nemocných tkáních.Předpokládá se, že tato bakterie se do lidského zažívacího traktu dostává prostřednictvím kravského mléka a dalších mléčných výrobků.

Mnoho v minulosti provedených výzkumů zjistilo, že výskyt paratuberkulóznej bakterie v postižených tkáních byl zaznamenán v přibližně 92% pacientů trpících na tuto nemoc, ve srovnání s 26% v kontrolní skupině zdravých lidí. Dále bylo zjištěno, že tato bakterie je přítomna v přibližně 2% komerčně prodávaného pasterizovaného kravského mléka. Z toho vyplývá, že pasterizace nejenže zabíjí prospěšné mléčné bakterie, ale nijak neškodí potenciálně škodlivým bakteriím. Jako by toho nebylo dost, typické doporučení, aby se mléko pasterizovalo při ještě vyšších teplotách, dělá celou věc ještě horší. 

Mnozí si totiž neuvědomují jednu věc… 

I když se použijí vyšší teploty a teoreticky se podaří zneškodnit škodlivé bakterie, jejich mrtvá zbytky zůstávají v mléce.

Sice se již nemohou dále množit, ale jejich samotná přítomnost má potenciál stále vyvolat reakci imunitního systému a následně způsobovat autoimunitní onemocnění, přičemž Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitida jsou jen jedněmi z možných případů.

Nepasterizované mléko od krav krmených čerstvou travnatou potravou je naproti tomu úplným opakem, které může dokonce tyto chronické zánětlivé procesy léčit. Čili, namísto vyvolávání nemoci, syrové nepasterizované mléko přispívá k jejímu vyléčení. Je to z toho důvodu, že pokud se krávy chovají správně, živí se čerstvou trávou, neočkují se, umožňuje jim dostatek čerstvého vzduchu a slunečního světla, nepodávají se jim antibiotika, které poškozují jejich imunitní systém, pak tento dobytek přípravku nekolonizují ani škodlivé bakterie.  

Platí zde zásada: 

Střevo nemůže být současně obydlené dobrými i zlými typy bakterií. Jedné vytlačují druhé. Proto bychom se měli snažit, aby člověk ve své stravě konzumoval více těch prospěšných bakterií, které následně vytisknou ty škodlivé. V případě pasterizovaného mléka, kde jsou všechny prospěšné bakterie mrtvé, pak ty zlé nemá kdo vytlačovat, což následně vede k jejich přemnožení a rozvoji nemoci.  

2. Antibiotika

Další předpokládanou příčinou Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy jsou antibiotika. Z vlivů popsaných v předchozím odstavci je čtenáři již pravděpodobně zřejmé, proč antibiotika mohou být příčinou zmíněných onemocnění. Když se antibiotiky zhubeněla střevní mikroflóra, následně dochází k přemnožení kvasinek, hub a škodlivých bakterií, což následně vede k zánětlivým procesům.  

Ty se však nemusí omezovat jen na samotný trávicí trakt, ale často se přenášejí i na ostatní orgány jako oči, játra, žlučník, svaly, pojivové tkáně a klouby, ledviny a kůži. 

3. Kvasinky a mykotoxiny

Někteří vědci tvrdí, že především kvasinky a houbové toxiny (mykotoxiny) jsou přímou příčinou Crohnovy nemoci. Bývalý expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Dr. Costantini zjistil u lidí s Crohnovy nemoci přítomnost aflatoxinu, tedy toxinu produkovaného plísní Aspergillus nacházející se přímo v jejich krvi. Průběh nemoci byl mnohem mírnější u těch lidí, kteří byli na bezkvasinkove dietě, tedy stravě neobsahující pečivo a droždí.

Přírodní léčba ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby
 

  • přejít z pasterizovaného kravského mléka na nepasterizované od krav krmených čerstvou trávou a chovaných bez vakcinaci
  • vyhýbat se antibiotikům
  • dostatek pohybu a čerstvého vzduchu


Další účinné přírodní terapie, o které můžete léčbu doplnit:

1. Vyhýbejte se nebezpečným obilninám obsahujících lepek. Je dokázáno, že před tisíci lety lidé nekonzumovali obiloviny. Byly stále lovci a sběrači plodů, tedy jejich strava byla převážně maso, ovoce a zelenina.

2. Omezte nebo zcela vylučte ze stravy rafinovaný cukr

3. Konzumace dostatečného množství probiotikFermentované jídla jako kyselé zelí, kombucha, jogurty (z nepasterizovaného mléka od zdravě chovaných krav) jsou plné prospěšných bakterií.

4. Kokosový olej se prokázal být velmi prospěšnou součástí stravy kvůli svým protizánětlivým a ošetřujícího účinkem na trávicí trakt. Má také protimykotické účinky na škodlivou střevní mikroflóru.

5. Rybí olej  je velmi důležitým a nepostradatelným prvkem při předcházení a léčbě zánětlivých procesů v trávicí soustavě.

6. Vyřešení psychické trauma. Zánětlivé procesy ve střevech často souvisejí s nevyřešenými psychickými a emocionálními traumaty, převážně z raného dětství před 6. rokem života, které jsou vryté hluboko do podvědomí.

7. Kôrovcový, planktonních olej (Krill oil) Výsledky nového výzkumu na zvířatech publikované v Skandinávském deníku Gastroenterologie potvrdily, že kôrovcový olej poskytuje několik ochranných účinků proti zánětlivým onemocněním střev, včetně snížení zánětlivého a oxidativního stresu. Uvedené účinky se připisují vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin (EPA a DHA), které při zánětech hrají důležitou roli. Konkrétně jde o produkci látek známých pod názvem resolvíny a Protektin, které dokáží potlačit zánět ještě před tím, než stihne napáchat nějaké škody.

8. Optimalizujte své hladiny vitaminu D. Ukazuje se také, že vitamin D dokáže být téměř tak účinný jako živočišné získané omega 3 mastné kyseliny při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.

9. Použití přírodních protizánětlivých bylin. Jednou z nejznámějších bylin s protizánětlivými účinky je kurkuma (turmeric) obsahující primární polyfenol kurkumin. Další známou bylinou z Ájurvéda je například bosvelia (boswellia) mající vynikající klinické výsledky, včetně jejího bezpečnostního profilu ve srovnání s konvenčními léky používaných při léčbě chronických zánětlivých onemocnění střev.

Benefity

Výroba splňuje nejpřísnější evropské směrnice - systém řízení jakosti dle ČSN EN ISO 22000:2005 a kontrolní systém HACCP. Při nákupu výrobků v našem e-shopu poskytujeme zákazníkům věrnostní body, dopravu zdarma nad 100 EUR a rychlé dodání, nakolik jsme výrobcem produktů.

Odborné poradenství

Našim produktům rozumíme a proto vám umíme nabídnout odborné informace a poradenství v článcích, recenzích a videích. Samozřejmě vám radi zodpovíme na vaše dotazy spojené s užíváním našich výrobků tak, aby ste byli maximálně spokojeni.

headline-3-obrazek

Kompava Sponzoring

Naše výrobky používají profesionální i hobby sportovci  sportovních odvětví, jsou s nimi maximálně spokojeni a důvěřují jim. Sponzorujeme nejen samostatných sportovců - ať už z kulturistiky, silového trojboje, triatlonu, cyklistiky, volejbalu, vodních sportů, ale i sportové kluby.