Trávicí enzymy a jejich rozdělení 26. 02. 2015

Trávicí enzymy jsou biologicky aktivní látky, produkované žlázami trávicí soustavy. Mají významnou úlohu v chemickém procesu trávení potravy.

Pracují jako organické katalyzátory (urychlovače) rozkládající velké molekuly jídla (bílkoviny, tuky, sacharidy) na dostatečné malé jednotky (aminokyseliny, mastné kyseliny, glukózu), které organismus dokáže vstřebat.
Podle toho, jaké molekuly štěpí je dělíme na proteolytické, lipolytické a sacharolytické.

Proteolytické enzymy rozkládají bílkoviny (proteiny)potravy na peptidy až jednotlivé aminokyseliny a zajišťují jejich vstřebání a využití v organismu. Při nedostatku enzymů přecházejí nerozložené bílkoviny do tlustého střeva, kde podléhají procesem hnití a způsobují trávicí problémy (nadýmání, průjmy).

Pankreatin je enzym získaný z vepřových pankreatů. Obsahuje všechny tři skupiny pankreatických enzymů, proto účinně napomáhá rozpouštění tuků a odstraňování zbytkových produktů, které vznikají při neúplném trávení a ukládají se v organismu a tím napomáhá očišťovat organismus.

Papain je proteolitycký enzym izolovaný z tropické rostliny papája (Caroica papaya). Papain štěpí bílkoviny na oligopeptidy a aminokyseliny. Užívá se při chronické průjmu a celiakii. Také pomáhá při onemocněních gastrointestinálního traktu (vředy žaludku), léčbě edémů, zánětlivých procesů a má uklidňující účinky na žaludek. PAPAIN se svým účinkem se blíží pepsinu a chymotryosinu, avšak optimálně štěpí při neutrální reakci.

Trypsin je proteolytický enzym (umožňuje štěpení a vstřebávání bílkovin z tenkého střeva), v absorbované formě působí protizánětlivě a protinádorově. Je schopen rozpouštět proteinovou vrstvu nacházející se na povrchu poškozených buněk organismu, které se po ztrátě bílkovinné vrstvy stanou přístupnější pro buňky imunitního systému, které je zneškodní. TRYPSIN - vzniká ve střevě z výměšků buněk pankreatu. Do aktivní formy se provádí v tenkém střevě. Optimální štěpí při mírně alkalickém (zásaditém) prostředí.

Chymotrypsin je proteolytický enzym. Má podobné vlastnosti jako trypsin. Liší se jen podle místa štěpení bílkoviny. Chymotrypsin štěpí peptidovou vazbu v místě výskytu aminokyseliny fenylalanin, tryptofan nebo tyrosin. Trypsin štěpí peptidové vazby vycházející z karboxylové skupiny aminokyselin argininu a lysinu. CHYMOTRIPSIN - tvoří se podobně jako trypsin v pankreatu. Ke své aktivní potřebuje trypsin.

Bromelain je proteolitický enzym získávaný z ananasu. Štěpí bílkoviny, čímž pomáhá při trávicích problémech, jako je pálení žáhy, plynatost, zácpa, průjem, zvracení a při snižování hmotnosti. Zabraňuje přílišnému shlukování krevních destiček, čímž je důležitý v prevenci a léčbě trombózy a tromboflebitidy; uvolňuje sevření srdečních tepen a zmírňuje bolesti spojené s anginou pectoris. Bromelain zmírňuje průběh zánětlivé reakce a je účinný při léčbě revmatických zánětů kloubů, poranění svalů a tkání. Zabraňuje produkci látek způsobujících otoky a bolesti kloubů způsobených artritidou a dnou. Zabráněním zánětu v místě poranění, štípnutí nebo bodnutí hmyzem urychluje hojení ran.

Sacharolytické enzymy rozkládají molekuly cukrů (sacharidů).

Lipáza - lipolytický enzym, který štěpí lipidy (tuky) na glycerol a volné mastné kyseliny, které dále pronikají střevní stěnou do krve a jater, kde se odbourávají. Pankreatické lipázy - je nejdůležitějším lipolytickým enzymem organismu. Lipáza působí na tuky, které byly dříve již emulgované. LIPÁZY spolu s amylázou a proteázami doplňují působení trávicích enzymů.

Celuláza - enzym, který štěpí rostlinná vlákna na glukózu (jednoduchý cukr) při pH 3-7.

Legumáza - enzym, který zabezpečuje štěpení luskovin (hrách, fazole, čočka).

Laktáza - štěpí laktózu (dvojcukor) na jednoduchý cukr galaktózu a glukózu při pH 4-8.

Každý enzym působí na určitý specifický druh potravy a proto se nemohou navzájem zastupovat. Ničí se zvýšenou teplotou a degradují se nevhodným pH prostředím.

Trávicí enzymy KOMPAVA bioenzymů complex:

Chci koupit teď!

Benefity

Výroba splňuje nejpřísnější evropské směrnice - systém řízení jakosti dle ČSN EN ISO 22000:2005 a kontrolní systém HACCP. Při nákupu výrobků v našem e-shopu poskytujeme zákazníkům věrnostní body, dopravu zdarma nad 100 EUR a rychlé dodání, nakolik jsme výrobcem produktů.

Odborné poradenství

Našim produktům rozumíme a proto vám umíme nabídnout odborné informace a poradenství v článcích, recenzích a videích. Samozřejmě vám radi zodpovíme na vaše dotazy spojené s užíváním našich výrobků tak, aby ste byli maximálně spokojeni.

headline-3-obrazek

Kompava Sponzoring

Naše výrobky používají profesionální i hobby sportovci  sportovních odvětví, jsou s nimi maximálně spokojeni a důvěřují jim. Sponzorujeme nejen samostatných sportovců - ať už z kulturistiky, silového trojboje, triatlonu, cyklistiky, volejbalu, vodních sportů, ale i sportové kluby.