Salmonelóza - inkubační doba a příznaky 26. 02. 2015

Akutní bakteriální průjmové onemocnění existuje přes 2200 druhů salmonelózy přičemž nejčastěji se vyskytují Salmonela enteritidis a Salmonela typhimurium.

Salmonela žije v střevním traktu lidí a zvířat. Do potravin se dostane kontaktem rukou se stolicí těchto zvířat a jejich nedostatečným omytím. Dalším zdrojem salmonely jsou výrobky z nakažených zvířat - hovězí maso, drůbež, mléko, vajíčka, kontaminovaná zelenina a potraviny z nich připravené. Jde zejména o ty s nedostatečnou tepelnou úpravou, jako jsou majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, vaječné jídla.

Zrádné je, že nakažené potraviny vypadají a voní normální, takže nákazu touto bakterií nemůžete "ucítit".


Projevy nákazy se dostaví 6 až 72 hodin po konzumaci kontaminovaných potravin.

Příznaky nakažení salmonelou:
    • Vysoké teploty
    • Bolesti břicha, bolesti hlavy
    • Zvracení, průjem
    • U malých dětí zelené stolice, často s příměsí krve
    • Když bakterie proniknou do těla, nějaký čas trvá, než se onemocnění ohlásí. Tato inkubační doba je při salmonelózou do 48 hodin. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, která může být spojena s bolestmi břicha a zvracením.
    • Po tom, jak se bakterie rozšíří krevním oběhem do těla, vyvolají vysokou teplotu. Kvůli silné průjmu dochází k velkým ztrátám tekutin, což je nebezpečné zejména u malých dětí a starých lidí. Signálem dehydratace jsou bolesti hlavy, zrychlený puls, tmavá moč, zapadlé oči, nevrlost.
    • Po pár dnech onemocnění obvykle ustoupí, ale vylučování salmonel může pokračovat ještě několik dní a týdnů po vymizení samotných příznaků onemocnění.

Můžeme udělat něco, abychom se salmonelózou vyhnuli?

  • dodržujte hygienických zásad - mýt ruce před jídlem, po použití WC, i do přírody s sebou vzít trochu vody k tomuto účelu, nebo dezinfekční prostředek.
  • kupujte maso a vejce pouze z ověřených zdrojů.
  • potraviny dobře skladujte, v chladu, v přiměřených obalech.
  • při přípravě jídel dodržujte hygienu - např. na desce, kde jste krájely syrové maso, nekrájejte zeleninu do salátu ...
  • do stravy zařazujte minimum tepelně neupravených jídel.

Probiotiká Probiodom

Při léčbě se nepoužívají antibiotika, ale probiotika.

Chci koupit teď!

Benefity

Výroba splňuje nejpřísnější evropské směrnice - systém řízení jakosti dle ČSN EN ISO 22000:2005 a kontrolní systém HACCP. Při nákupu výrobků v našem e-shopu poskytujeme zákazníkům věrnostní body, dopravu zdarma nad 100 EUR a rychlé dodání, nakolik jsme výrobcem produktů.

Odborné poradenství

Našim produktům rozumíme a proto vám umíme nabídnout odborné informace a poradenství v článcích, recenzích a videích. Samozřejmě vám radi zodpovíme na vaše dotazy spojené s užíváním našich výrobků tak, aby ste byli maximálně spokojeni.

headline-3-obrazek

Kompava Sponzoring

Naše výrobky používají profesionální i hobby sportovci  sportovních odvětví, jsou s nimi maximálně spokojeni a důvěřují jim. Sponzorujeme nejen samostatných sportovců - ať už z kulturistiky, silového trojboje, triatlonu, cyklistiky, volejbalu, vodních sportů, ale i sportové kluby.