26. 02. 2015

Aspartam (APM) - je metylester kyseliny asparagové a fenylalaninu. Není to produkt, který by se skládal z 3 samostatných látek - 2 aminokyselin a methanolu. Každá z látek má jiné vlastnosti než metylester 2 aminokyselin. Samostatné aminokyseliny nevykazují žádnou sladivost a mají pozitivní vliv na detoxikaci mozku a tvorbu neurotransmiterů. A právě spojení aminokyseliny asparagové a fenylalaninu prostřednictvím ethylesteru zajišťuje 200x větší sladivost oproti cukru. Aspartam má čistou sladkou chuť, bez vedlejších kovových či hořkých příchutí.

Bezpečnost výrobku je stanovena FDA = 40 mg / kg váhy / den, avšak poslední studie se přiklánějí k dávce 60 mg / kg váhy / den.

Pokud má člověk 50 kg, musel bych zkonzumovat 2500 mg aspartamu, což je cca 500 g cukru denně a to je prakticky nereálné. Aspartam nemá vliv na hladinu krevních látek, jako jsou aminokyseliny, methanol nebo glukóza. Nezpůsobuje kažení zubů. Aspartam je sladidlo, které bylo přezkoumávané jasně zdokumentováno, přezkoušeno nejen laboratorní, na zvířatech, epidemiologických studiích ale i humánních klinických studiích. Byl zkontrolován přes mnoho vědeckých studií a bylo potvrzeno, že nemá negativní vliv na nervový systém ani chování případně jiné nežádoucí symptomy, či nemoci.

Při teplotě nad 190 ° C se aspartam rozkládá na diketopiperazin a metanol. Při vysoké kyselosti potravin se zase rozkládá na aspartylfenylalanín a metanol. Obě tyto látky se dále mohou hydrolyzovat na samostatné aminokyseliny fenylalanin a kyselinu asparagovou. Pokud máte tedy potraviny nebo nápoje slazené aspartamem a potravina nevykazuje ztrátu sladivosti, nemůže docházet ani k rozkladu sladidla, ani ke vzniku methanolu. Při metabolických přeměnách v lidském organismu podléhá aspartam částečné přeměně. Při aversních aspartylovou článcích bylo snahou autorů dokázat kyselinu asparagovou a fenylalaním v tělních tekutinách a tkáních. Vzhledem k tomu, že tyto aminokyseliny jsou součástí velkého množství běžných bílkovinných potravin, autoři se zaměřovali hlavně na dokazování metanolu. Ale i zde lze oponovat tím, že pokud sníte 1 kg jablek, metanolu v organismu vzniká několikanásobně více (1 kg jablek = 1400 mg methanolu, 20 mg aspartamu = 2 mg methanolu, 1 litr rybízové ​​šťávy = 230 mg methanolu, 1 kg banánů = 180 mg metanolu). Velké množství přijatého aspartamu je rozkládány bakteriemi trávicího traktu. Produkty, které v procesu rozkladu vznikají, využívají bakterie na svou vlastní výživu. Ještě stále pochybujete?

 

Aspartylovou sladidlo není neurotoxické, je negenotoxické a tím i nekarcinogenní. Nezvyšuje hlad a proto je velmi vhodné při omezování cukru a při eliminaci energetické hodnoty, která je v potravinách slazených cukrem.

Vzhledem k sladivosti je aspartam vhodný do potravin s nízkou energetickou hodnotou. 1 g = 4 kcal, ale sladivost má 200 g cukru, což představuje kalorickou hodnotu 800 kcal. Běžný nápoj slazený cukrem obsahuje v 1 litru 80 g cukru ale pouze 0,4 g aspartamu.

Z hlediska legislativního je třeba při výrobcích slazených aspartamem uvádět upozornění: "Obsahuje fenylalanin, není vhodný pro fenylketonuriky".

Fenylketonurie - je dědičné podmíněné metabolické onemocnění způsobené mutací genu. Organismus není schopen tuto aminokyselinu odbourat. Může se v organismu koncentrovat a působit škodlivě. Na Slovensku je cca 1 člověk z 15 000 lidí, kteří mají tuto poruchu genu.

Jedno je ale jasné, že i mateřské mléko, sýry vajíčka, mléčné výrobky obsahují aminokyseliny a mezi nimi aminokyselinu fenylalanin. To bychom nesměli jíst nic.

Negativní informace o aspartam jsou na webových stránkách stále tytéž. Je to množství stejných článků s malými a nekompetentními obměnami. Vyvolávají strach a hrůzu a jsou mocnou zbraní v rukou nekompetentních. Všechny studie prováděné na myších byly prováděny s předimenzovanými množstvími na maličkých živočiších. Jsou to všechno nekalé obchodní praktiky, urážejí seriózní firmy a samotných zákazníků.

V roce 2009 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA stanovisko (EFSA-Q-2009-00474), v němž se uvádí, že neexistují žádné dokázané toxické a karcinogenní vlastnosti aspartamu. Výsledky byly shrnuty nejen z výsledků studie na zvířatech, ale i stovkách dobrovolníků. Povolené dávky aspartamu nemohou působit toxicky ani způsobovat zdravotní komplikace. Pokud by se něco změnilo, EFSA by přijala okamžitá opatření. 

V Kompavě pracujeme s aspartamem a všemi ostatními cukry i intenzivními sladidly a věřte nám, že určitě bychom si pro nás nevybrali karcinogenní. Sami produkty používáme, máme rodiny, malé děti a nikdy bychom nepřipustili něco, co by ohrozilo jejich zdraví.  

Autor: Ing. Želmíra Komorechová

Reference a články

Benefity

Výroba splňuje nejpřísnější evropské směrnice - systém řízení jakosti dle ČSN EN ISO 22000:2005 a kontrolní systém HACCP. Při nákupu výrobků v našem e-shopu poskytujeme zákazníkům věrnostní body, dopravu zdarma nad 100 EUR a rychlé dodání, nakolik jsme výrobcem produktů.

Odborné poradenství

Našim produktům rozumíme a proto vám umíme nabídnout odborné informace a poradenství v článcích, recenzích a videích. Samozřejmě vám radi zodpovíme na vaše dotazy spojené s užíváním našich výrobků tak, aby ste byli maximálně spokojeni.

headline-3-obrazek

Kompava Sponzoring

Naše výrobky používají profesionální i hobby sportovci  sportovních odvětví, jsou s nimi maximálně spokojeni a důvěřují jim. Sponzorujeme nejen samostatných sportovců - ať už z kulturistiky, silového trojboje, triatlonu, cyklistiky, volejbalu, vodních sportů, ale i sportové kluby.